Proteza do tworzenia wspomnień
5 października 2015, 09:15Trwają testy protezy mózgowej, przekształcającej krótkotrwałe ślady pamięciowe w pamięć długotrwałą.
Obiecujące białko na alzheimera
20 kwietnia 2016, 06:30Zespół z Uniwersytetu w Glasgow i Hongkońskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii (HKUST) odkrył, że w mysim modelu choroby Alzheimera (ChA) pewne białko - interleukina 33 (IL-33) - odwraca zmiany patologiczne oraz deteriorację poznawczą.
Zidentyfikowano bakteryjne geny wpływające na przebieg malarii
27 października 2016, 13:09Zidentyfikowano bakteryjne geny, które mogą złagodzić przebieg malarii.
Zmieniony chorobowo mikrobiom skóry jest "zaraźliwy"
30 czerwca 2017, 11:00Zaburzony mikrobiom skórny jest zaraźliwy i sprzyja stanowi zapalnemu.
Ocet z borówek amerykańskich poprawia pamięć, przynajmniej u myszy
20 grudnia 2017, 15:32Ocet z borówek amerykańskich (Vaccinium corymbosum) poprawia funkcjonowanie poznawcze myszy z amnezją wywołaną skopolaminą.
W wyższej temperaturze organizm lepiej radzi sobie z nowotworami i infekcjami
23 maja 2018, 11:11Im wyższa temperatura ciała, tym szybciej organizm przystępuje do walki z infekcjami, ranami czy guzami nowotworowymi, wykazali matematycy i biolodzy z Uniwersytetów w Warwick i Manchesterze.
Bakterie jelitowe kontrolują ruchy
2 listopada 2018, 11:11Bakterie jelitowe kontrolują ruchy muszek owocowych (Drosophila melanogaster).
Raka przełyku można spowolnić blokując dwa szlaki sygnałowe
28 lutego 2019, 12:22Zablokowanie dwóch szlaków molekularnych przesyłających sygnały w komórkach nowotworowych może powstrzymać rozwój raka przełyku, wynika z badań przeprowadzonych na Case Western Reserve University. Dzięki zaawansowanym analizom komputerowym i genetycznym komórek guza udało się zidentyfikować kluczowe szlaki sygnałowe
Duża ilość błonnika w czasie ciąży wiąże się z niższym ryzykiem celiakii u dzieci
7 czerwca 2019, 09:35Wysokie spożycie błonnika w czasie ciąży wiąże się z obniżonym ryzykiem celiakii u dzieci. Eksperci z Norwegii stwierdzili, że na każdy 10-g wzrost ilości błonnika w diecie ciężarnej przypadał 8% spadek ryzyka celiakii u dziecka. W grupie z największym spożyciem błonnika (powyżej 45 g dziennie) ryzyko było o 34% niższe, w porównaniu do grupy z najniższym spożyciem (poniżej 19 g dziennie). Z najniższym ryzykiem wiązało się raczej spożycie błonnika z owoców i warzyw niż ze zbóż.
Spór o manipulowanie niebezpiecznymi wirusami
27 stycznia 2020, 04:48W USA na nowo rozgorzał spór dotyczący badań, w ramach których wirusy są modyfikowane tak, by były bardziej niebezpieczne dla ludzi. Tym razem spór dotyczy tego, czy należy ujawniać szczegóły obrad specjalnego federalnego komitetu, który rozważa zyski i ryzyka z takich badań i decyduje o przyznaniu funduszy